A 3. Csángó Nyári Egyetemet a Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, valamint a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület rendezte meg, idén már harmadik alkalommal. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy mi is részt vehettünk ezen a sok jó embert összegyüjtő rendezvényen.

 

Azt a csodás tájat amelyen jártunk, az ottani emberek közvetlen és segítőkész jóindulatát szavakkal nem lehet leírni, ezt meg kell tapasztalni.            Szabó Bilibók Attila főszervező és nagyszerű csapata természetes egyszerűséggel és nagyszerűen szervezte meg a tábort. 

Az előadók magas szakmai tudása és a hallgatók (általában egyetemisták) fiatal, megnyerően tiszta, érdeklődő és nyitott lelke csodálatos összhangot teremtett! A hagyományőrző ijászok kedvessége, tudása, az ottani vendéglátóktól (a Komplex dolgozóitól ) kapott szeretet és nem utolsó sorban a nagyon finom ételek, melyeket igazán bőkezűen adtak számunkra, folyamatosan olyan érzést keltettek bennünk, hogy itt lenni nagyon jó.

Vaszi Levente, Vrencsán Anita "a Felszállott a Páva" vetélkedő díjazottjai és a helyi hagyományőrző fiatalok a gyimesi csángó dalokból, és gyönyörű zenéjükből, táncaikból tartottak nagyon sikeres bemutatót és táncházat! Az ember lelke szinte repült az örömtől, az eredeti hagyományt megörző fiatalokat látva, csak jó benyomást érezve!  Tiszta szívvel köszönjük nekik!

Nagyon nagy tisztelet és megbecsülés jár nekik, mert ott igazán lehetett érezni, hogy milyen Jó Magyarnak lenni, ezt az érzést ott nagyon nehéz körülmények között is megőrizték kristálytiszta minőségben.

A 3. Csángó Nyári Egyetem csodálatosan jó emberi érzésekkel, igazi családias hangulattal teli volt. Jó volt nézni azt a sok széplelkű fiatal embert, akik érdeklődve és aktívan vettek részt a rendhagyó előadásokon is, és persze az esti "bulikon" is. 

Nemsokára írok még a benyomásokról és a történtekről.

Isten áldása legyen minden igaz emberen!

Kovács László 

MAG-falvai krónikás